Robienie tych ciasteczek trwało u mnie 2 dni. Po pierwszym dniu usłyszałam tyle miłych słów i zachwytów nad nimi, że nie mogłam odmówić zrobienia ich po raz kolejny. Bardzo szybko zniknęły : )
Składnik na ciasto kruche:
(ok. 40 babeczek o średnicy 4 cm)
- 250 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 2 łyżki cukru,
- 125 g masła,
- 1 łyżka zimnego mleka,
- szczypta soli
Krem czekoladowy:
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 400 g śmietanki 36%,
- 4 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Ciasto: mąkę, masło, sól, cukier, jajko zagniatamy do jednolitego połączenia składników. Na końcu dodajemy łyżkę zimnego mleka, zagniatamy i formujemy z ciasta kulę. Zawinięte w folię spożywczą ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie foremki wylepiamy ciastem (możemy też je rozwałkować i wycinać okręgi nieco większe niż średnica foremki ). Pieczemy ok. 15-20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C.
Krem: ubijamy na sztywno kremówkę z cukrem, a następnie podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania, od czasu do czasu mieszamy (początkowo śmietana zrobi się płynna). Po zagotowaniu, zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojoną czekoladę i miksujemy. Jednolity krem powinien zgęstnieć. Powstaje coś w rodzaju budyniu czekoladowego.
Masę przekładamy na ciasto, dekorujemy posiekanymi orzechami.
Ciasteczka są najpyszniejsze następnego dnia.
Smacznego : )
zrobiłam dwie wersje – zwykłą z podaną masą z gorzką czekoladą oraz z dodatkiem kakao i wtedy z masą z białą czekoladą i wyszły genialne! tak szybko pożartych ciastek jeszcze nie robiłam 😀 dzięki wielkie za przepis 🙂
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu i dziękuję za odwiedziny 🙂
Gdzie można zakupić takie foremki?
Foremki znalezione dawno temu na allegro 🙂