Moje spaghetti bolognese! Kategoria: mięso

To danie pojawia się zapewne w większości polskich domów, a każda gospodyni ma swój sposób na przygotowanie sosu z różnymi przyprawami lub świeżymi pomidorami.

Ja również swój sposób już wypracowałam i dziś chciałabym podzielić się właśnie moją wersją przepisu na spaghetti bolognese, którą przygotowuję już od dłuższego czasu i uważam, że jest naprawdę świetny.
Sos jest prosty w przygotowaniu, a zarazem smaczny i wyrazisty.
Sprawdzi się w momencie, gdy nie mamy za dużo czasu (lub chęci) na gotowanie, a jesteśmy bardzo głodni oraz na bardziej wykwintną kolację we dwoje w towarzystwie dobrego wina.
Przekonajcie się sami!

spagetti1

Składniki:
(dla 2-3 osób)

  • 1 puszka pomidorów,
  • 250-300 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 ząbku czosnku,
  • 1/2 małej cebuli,
  • przyprawy i zioła: sól, pieprz czarny, bazylia suszona, suszone oregano (wg własnego smaku),
  • 200 g makaronu spaghetti,
  • do podania: utarty ser i listki świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Pomidory przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy, aż woda nieco odparuje (ok. 10 min).
Na patelni podsmażamy posiekane czosnek i cebulę, dodajemy mięso mielone, od czasu do czasu mieszamy – mięso musi zbrązowieć. Mięso przekładamy do pomidorów, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy razem przez 5 min.
Po tym czasie dodajemy przyprawy i suszone zioła. Dokładnie mieszamy całość.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
Podajemy z tartym parmezanem i bazylią.

spagettii2

Przepis bierze udział w konkursie Pudliszki-pomidorowe inspiracje.

Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *