To danie pojawia się zapewne w większości polskich domów, a każda gospodyni ma swój sposób na przygotowanie sosu z różnymi przyprawami lub świeżymi pomidorami.
Ja również swój sposób już wypracowałam i dziś chciałabym podzielić się właśnie moją wersją przepisu na spaghetti bolognese, którą przygotowuję już od dłuższego czasu i uważam, że jest naprawdę świetny.
Sos jest prosty w przygotowaniu, a zarazem smaczny i wyrazisty.
Sprawdzi się w momencie, gdy nie mamy za dużo czasu (lub chęci) na gotowanie, a jesteśmy bardzo głodni oraz na bardziej wykwintną kolację we dwoje w towarzystwie dobrego wina.
Przekonajcie się sami!
Składniki:
(dla 2-3 osób)
- 1 puszka pomidorów,
- 250-300 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 ząbku czosnku,
- 1/2 małej cebuli,
- przyprawy i zioła: sól, pieprz czarny, bazylia suszona, suszone oregano (wg własnego smaku),
- 200 g makaronu spaghetti,
- do podania: utarty ser i listki świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Pomidory przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy, aż woda nieco odparuje (ok. 10 min).
Na patelni podsmażamy posiekane czosnek i cebulę, dodajemy mięso mielone, od czasu do czasu mieszamy – mięso musi zbrązowieć. Mięso przekładamy do pomidorów, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy razem przez 5 min.
Po tym czasie dodajemy przyprawy i suszone zioła. Dokładnie mieszamy całość.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
Podajemy z tartym parmezanem i bazylią.
Przepis bierze udział w konkursie Pudliszki-pomidorowe inspiracje.