Muffinki bananowe z czekoladą

Takie muffinki to doskonała opcja na drugie śniadanie. Choć zawierają czekoladę, nie są zbyt słodkie.  Z poranną kawą komponują się wręcz wyśmienicie, a banany i czekolada to zawsze zgrany kulinarny duet!

bananowe2

Składniki:
(12 sztuk)

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 3 łyżki roztopionego i przestudzonego masła,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 banany (najlepiej bardzo dojrzałe),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 80 g posiekanej czekolady (użyłam mlecznej)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dzięki czemu unikniemy muffinkowego zakalca.

Przygotowujemy dwa naczynia: do jednego przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, w drugim łączymy składniki mokre, czyli olej i mleko z cukrem, jajkami, rozgniecionymi bananami skropionymi sokiem z cytryny (banany najlepiej rozgnieść widelcem na jednolita papkę) i posiekaną czekoladą.
Do składników mokrych dodajemy suche – całość delikatnie mieszamy drewnianą łyzką, tylko do połączenia składników.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Formę wykładamy papilotkami, które napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
Muffinki pieczemy 25-30 min. na złoty kolor.
Studzimy na kratce.

Dodatkowo możemy udekorować babeczki bitą śmietaną i kawałkami bananów.

bananowe1

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *