Maj minął zaskakująco szybko. Na uginające się pod ciężarem kwiatów drzewa trzeba czekać kolejny rok. Za to czerwiec przynosi coś, co tak uwielbiam – truskawki.
Zatem czerwcu i sezonie truskawkowy – trwajcie jak najdłużej.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 3/4 szklanki mleka,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- szczypta soli
Masa serowa:
- 400 g twarogu półtłustego,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 1 jajko,
- 1 żółtko
Sos truskawkowy:
- 300 g truskawek,
- 3 łyżki cukru lub 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka wody
Sposób przygotowania:
Mąkę, sól, olej i szklankę mleka ucieramy za pomocą miksera. Gdy ciasto będzie gładkie, dodajemy pozostałą część mleka i miksujemy. Ciasto odstawiamy na 10-15 minut.
Truskawki kroimy na połówki, wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, dodajemy 1 łyżkę wody. Gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszamy.
Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy cukier waniliowy, jajko, żółtko. Dokładnie mieszamy.
Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron, bez dodatku tłuszczu. Placki nadziewamy masą serową. Naleśniki przed podaniem warto podsmażyć na maśle. Polewamy ciepłym sosem i gotowe!