Dziś na talerzu będzie kolorowo i zdrowo, a jednocześnie bardzo sycąco.
Takim posiłkiem nie pogardziłby żaden wygłodniały mężczyzna.
Filet można przygotować zarówno na patelni grillowej jak i na tradycyjnym grillu, zwłaszcza teraz w sezonie sprzyjającym do spędzenia wolnego czasu na świeżym powietrzu.
Składniki:
(dla 3-4 osób)
- 1/2 kg młodych ziemniaków,
- 1 podwójny filet z kurczaka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, płatki chilli, papryka ostra mielona
Sałata:
- mix ulubionych sałat,
- 4 kolorowe pomidory,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka musztardy delikatesowej,
- przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przygotowujemy wg TEGO przepisu.
Filet z kurczaka dzielimy na pół i przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, płatkami chilli, nacieramy oliwą i odstawiamy do lodówki na min. 2h.
Po tym czasie nagrzewamy patelnię grillową (nie potrzebny będzie tłuszcz) i smażymy filet – po 3 minuty z każdej strony.
Sałata: w kubku mieszamy musztardę, miód, oliwę, ocet jabłkowy i przyprawy, aż powstanie gładka emulsja.
Do miski przekładamy sałatkę. Pomidory dzielimy na czwórki lub ósemki (w zależności od wielkości), dodajemy do sałaty. Sos polewamy przed samym podaniem.