Pieczona owsianka z twarogiem i truskawkami

Doskonała na śniadanie i na kolację. Spokojnie spakujesz ją do lunchboxa jako posiłek do pracy lub na uczelnię, bo jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. Doda energii na cały długi dzień. Smakuje każdemu. W sezonie truskawkowym to u mnie obowiązkowa pozycja na liście weekendowych śniadań, ale dodatki możemy zmieniać według upodobań. Zamiast truskawek proponuję banana i czekoladę, borówki, maliny, morele lub pomarańcze. Za każdym razem otrzymujemy zupełnie nowe śniadanie!

owsiankapieczona1

Składniki:
(dla 4 osób)

  • 150 g płatków owsianych górskich,
  • 200 g białego twarożku (używam serka grani z Piątnicy),
  • 1 jajko,
  • 4 czubate łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • garść pokrojonych truskawek,
  • masło do posmarowania formy,
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

owsiankapieczona2

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Formę do zapiekania smarujemy masłem.

Do misy miksera wbijamy jajko, dodajemy serek, cukier, jogurt i miksujemy do połączenia składników. Do masy dodajemy płatki owsiane, mieszamy delikatnie łyżką całość.

Tak przygotowaną masę przekładamy do formy, na wierzchu układamy pokrojone truskawki, lekko wciskając je w masę.

Owsiankę z truskawkami pieczemy ok.40-45 min na złoty kolor. Lekko studzimy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

owsiankapieczona3

owsiankapieczona4

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

4 komentarze do “Pieczona owsianka z twarogiem i truskawkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *