Idealny na kanapki.Na śniadanie i kolację. Doskonała alternatywa dla wszystkich wędlin, tych ze sklepowych półek rzecz jasna.
Serdecznie polecam!
Składniki:
- 500 g schabu bez kości,
- 2 ząbki czosnku,
- pół szklanki czerwonego wina (użyłam Carlo Rossi California Red),
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
W naczyniu mieszamy przyprawy z oliwą. Dodajemy posiekany drobno czosnek. Wkładamy schab i dokładnie nacieramy przyprawami. Nakrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie dolewamy wino. Zostawiamy, najlepiej na całą noc w lodówce.
Pieczemy ok. 80-90 minut w temperaturze 160-180 stopni C.
W trakcie pieczenia możemy polewać mięso pozostałą marynatą, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej soczyste.
Smacznego : )