Samo ciasto nadaje się nie tylko na ptysie, ale także na domowe eklery, czy też karpatkę. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę! A radość z przygotowania domowych ptysi nie do opisania!
Składniki:
(9 -10 sztuk)
- 250 ml zimnej wody,
- 125 g masła,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 500 ml śmietanki 30 lub 36% ubitej z 2-3 łyżkami cukru pudru
Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotowujemy wodę z masłem. Kiedy będzie wrzeć, dodajemy mąkę pszenną i energicznie mieszamy, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka.
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto miksujemy z jajkami, gdy jest gładkie przekładamy do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy porcje ciasta, zostawiając pomiędzy nimi odstępy (ciasto urośnie).
Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 20 – 30 minut. Po upieczeniu studzimy i i kroimy wzdłuż.
Ptysie nadziewamy śmietaną ubitą z cukrem pudrem (najlepiej za pomocą ozdobnej tylki). Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smaka sobie narobiłam od samego patrzenia na te ptysie!
Urocze Twoje ptysie, wyglądają leciutko jak chmurki i bardzo przepysznie. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dziękuję i również pozdrawiam 🙂