Lekkie, puchate i idealne na jesienne wieczory.W sam raz do gorącej herbaty z sokiem malinowym.
Przepis łatwy, a formowanie rogalików to sama przyjemność.
Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
- 250-300 g mąki tortowej,
- 1/2 kostki masła,
- 1/4 szklanki ciepłego mleka,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 jajko,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub skórka otarta z 1/4 cytryny
Sposób przygotowania:
W podgrzanym mleku rozpuszczamy drożdze z dodatkiem szczypty cukru, mieszamy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do mąki kruszymy masło, delikatnie łączymy, dodajemy sok z cytryny i łączymy z mąką. Cukier puder ucieramy z jajkiem. Wyrośnęte drożdże przelewamy do mąki. Całość dokładnie wyrabiamy na gładką masę (gdyby ciasto było zbyt kleiste, podsypujemy mąką). Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy folią spozywczą i odstawiamy minimum na 1 h do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy na grubość ok.1/2 cm. Tak powstałe placki dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszej części każdego z trójkątów układamy łyżeczkę marmolady, zawijamy w stronę węższej części i formujemy księżyce, pamiętając by lekko docisnąć rogi.
Rogaliki pieczemy ok. 25-30 minut w uprzednio nagrzanym do 200 stopni C piekarniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.
Smacznego 🙂