W walce z przeziębieniem nie ma sobie równych!
Imbir, bo o nim mowa, jest bogaty w substancje przeciwzapalne, dlatego szybko przynosi ulgę chorym i obolałym stawom, polepsza krążenie – doskonale rozgrzewa cały organizm, pomaga w bólach głowy i migrenach.
Warto korzystać z jego dobroczynnych właściwości przez cały rok.
Dla mnie, imbir w połączeniu z miodem i cytryną to idealna mikstura w walce z jesienno-zimowymi infekcjami. Szybko stawia na nogi, rozgrzewa, a jednocześnie dobrze smakuje.
Polecam spróbować i sięgać po ten napój nie tylko w czasie choroby.
Składniki:
- 1/2 korzenia imbiru,
- 1/2 cytryny,
- 3 łyżki miodu,
- 500 ml wody
Sposób przygotowania:
Cytrynę i imbir dokładnie myjemy, kroimy na plasterki, przekładamy do szklanek, zalewamy przegotowaną wodą, mieszamy i zostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Gdy napar lekko się schłodzi dodajemy miód (w gorącej wodzie miód traci swoje cenne właściwości), raz jeszcze mieszamy.
Nasz napój jest gotowy!
Fajny sposób, warto pierwsze spróbować domowych sposobów dopiero później sięgać po antybiotyki itd
Dokładnie!