Dziś śniadanie w stylu francuskim i prosto do łóżka, czyli camembert zapiekany z dżemem malinowym.
Ser jest delikatnie ciągnący i po prostu rozpływa się w ustach, a jego smak podkreśla dżem malinowy, nadając mu odrobinę słodkości. Całość uzupełnia aromatyczny tymianek.
Przepis jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a jakże efektowny.
Śniadanie na ciepło w chłodny jesienny poranek…
Składniki:
(dla 2 osób)
- 1 camembert,
- 6-8 łyżeczek dżemu malinowego Łowicz,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- dodatkowo do podania: sok jabłkowy, czarna herbata, bagietka, świeże maliny
Sposób przygotowania:
Ser kroimy w poprzek na dwie równe części.
W kokilkach/ drewnianym pudełeczku po serze układamy połówki sera, za pomocą łyżeczki robimy lekkie wgłębienia w serze i nakładamy po 3-4 łyżeczki łyżeczki dżemu, następnie posypujemy listkami tymianku.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Ser zapiekamy przez 8-10 min., do momentu aż zacznie robić się lekko ciągnący.
Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
Podajemy z chrupiącą bagietką, którą najlepiej nabierać ser.
o jaaaa, rozkoszne!
Dziękuję 🙂