Składniki:
(dla 2 osób)
- 150 g makaronu spaghetii,
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę lub paski,
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany,
- 2 żółtka,
- 150 ml śmietany 30%,
- 2 łyżki parmezanu startego na drobnych oczkach+odrobina do posypania,
- przyprawy: sól, pieprz czarny, odrobina startej gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy.
Na patelni podsmażamy boczek, tak by lekko wytopił sie tłuszcz, dodajemy czosnek i smażymy razem jeszcze 1 min (jeżeli boczek jest tłusty, nadmiar tłuszczu zbieram z patelni za pomocy ręcznika papierowego).
W miseczce łączymy śmietanę, żółtka i ser – przyprawiamy do smaku.
Na patelnię przekładamy ugotowany makaron, zalewamy sosem śmietanowym, dokładnie mieszamy całość i smażymy dalej przez 1-2 minuty.
Śmietana musi zgęstnieć, ale należy uważać, by żółtka nie ścięły się za bardzo.
Wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem, dodajemy listki bazylii.
Klasyk! Też bardzo lubię 🙂