Latem świetnie sprawdzają się desery, które nie wymagają pieczenia. Coraz częściej przygotowuję zatem kremy z owocami, domowe lody lub właśnie tarty na ciasteczkowym spodzie.
Nakład pracy niewielki, a efekt cudowny!
Dziś czekoladowa tarta z borówkami.
Składniki na spód:
(forma o średnicy 26 cm)
- 250 g herbatników kakaowych,
- 70 g bardzo zimnego masła,
- skórka otarta z 1/2 cytryny
Krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 200 g zagęszczonego mleka skondensowanego słodzonego,
- 50 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej,
- dodatkowo ulubione sezonowe owoce, np. borówki, maliny, jagody
Sposób przygotowania:
Herbatniki, masło i skórkę z cytryny umieszczamy w malakserze i miksujemy na drobny, gładki piasek. Wykładamy formę, dokładnie dociskając brzegi. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Mascarpone i mleko skondensowane ubijamy na bardzo sztywny krem, pod koniec dodajemy roztopioną schłodzoną czekoladę i miksujemy do połączenia składników, przekładamy na schłodzony spód i dalej schładzamy przez kolejną godzinę.
Po tym czasie na kremie układamy owoce.
Opcjonalnie możemy posypać tartę cukrem pudrem lub zetrzeć czekoladę i dodać listki świeżej mięty lub melisy.
Przed podaniem należy wyjąć tartę na 2-3 minut, by łatwiej można było ją kroić.
Prosty przepis, a jaki efekt 🙂
Zgadza się 🙂
Jakie piękne kolory 🙂 Uwielbiam borówki i jagody 🙂
Mniam, musiała smakować bajecznie 🙂
Potwierdzam – smak super 🙂