Jesień w pełni. Czasem zza chmur wygląda słońce, to znów pada deszcz, a liści na drzewach już tak niewiele. Podobno w tym tygodniu ma spaść już pierwszy śnieg!
Zanim jednak zaczniemy myśleć o zimowych świętach, trzeba wykorzystać to, co w jesienie najlepsze – dynię, jabłka, gruszki, śliwki…
Dziś tarta z dynią hokkaido i wędzonym boczkiem. Doda energii na cały dzień w pracy lub będzie świetnym obiadem czy też kolacją.
Składniki:
(forma 24 cm)
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej,
- 60 g zimnego masła,
- 2-3 łyżki zimnej wody,
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 800 g dyni (waga miąższu),
- 200 g wędzonego boczku,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki śmietany 30%,
- 1/2 szklanki śmietany 18%,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- przyprawy: sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wodę i sól – szybko zagniatamy całość do połączenia składników.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na min. 30 min do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Boczek i dynię kroimy w drobną kostkę, podsmażamy przez 10-15 min, aż boczek się zarumienia a dynia zmięknie.
Doprawiamy odrobiną pieprzu i tymiankiem.
Jajka łączymy ze śmietaną i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty. Podpiekamy ok.12-15 min.
Na podpieczone ciasto wykładamy dynię z boczkiem i zalewamy masą jajeczną.
Tartę pieczemy 30-40 min., aż masa na wierzchu się zetnie.
Podajemy na ciepło lub zimno, najlepiej z sałatą i pomidorami.
Dlaczego tak mało? 🙂