Kruche maślane ciasto, słony serek, delikatny zapach tymianku i aromatyczne kurki. Letni obiad idealny!
Kto jeszcze w tym sezonie nie próbował kurek, niech koniecznie wypróbuje ten przepis.
Składniki na ciasto:
(forma o średnicy 24 cm)
- 150 g mąki pszennej,
- 70 g masła,
- 1 jajko,
- 1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 1/2 cebuli,
- 1 łyżka masła,
- 1 szklanka kurek (pokrojone w ćwiartki lub grubszą kostkę),
- 1/2 łyżeczki świeżego tymianku (same listki),
- pieprz, sól do smaku
Sos:
- 1 szklanka śmietany 30%,
- 3 jajka,
- 1/2 opakowania słonego serka kanapkowego, np. Mlekovita,
- 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, jajko i sól – szybko zagniatamy całość do połączenia składników. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na min. 30 min do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy farsz i sos.
2. Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy przez 3-4 minuty na nim kurki i posiekaną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia przyprawiamy solą, pieprzem i połową tymianku – dokładnie mieszamy. Zestawiamy z ognia.
3. Do miseczki wlewamy śmietanę i jajka. Mieszamy całość, aż masa będzie miała jednolity kolor. Dodajemy pokruszony słony serek i pozostałą cześć tymianku.
4. Formę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i rozprowadzamy je po całej formie, dociskając dokładnie dno i brzegi – grubość ok. 1 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, by nie podnosiło się w trakcie pieczenia.
Spód podpiekamy przez 15 min na złoty kolor w rozgrzanym uprzednio do 180 stopni C piekarniku.
5. Na podpieczony spód przekładamy kurki z cebulą, a na koniec wlewamy sos śmietanowy. Tartę pieczemy kolejne 20-25 minut, aż masa się zetnie.
Podajemy na gorąco lub zimno z pomidorkami koktajlowymi posypanymi szczypiorkiem.
Uwielbiam kurki, a ta tarta wygląda niezwykle kusząco 🙂 Będę musiała sobie taką upiec 🙂
Zatem koniecznie musisz wypróbować przepis 🙂