Tego lata tarty to mój ulubiony sposób na obiady i kolacje.
Dziś kolejna wersja tego przysmaku – tarta ze szpinakiem i filetem kurczaka.
Cudnie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje!
Składniki na ciasto:
(forma 26 cm)
- 70 g zimnego masła,
- 170 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 3-4 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 150 g świeżego szpinaku,
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka pokrojona w kostkę,
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany,
- 1/4 cebuli,
- 2 jajka,
- 150 ml śmietany 30%,
- 3 łyżki startego parmezanu,
- przyprawy: pieprz czarny mielony, sól
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 30 min.
Schłodzone ciasto wykładamy na formę wysmarowana masłem i podpiekamy przez 15-20 min. w temperaturze 180 stopni C – ciasto musi się zrumienić (należy pamiętać o obciążeniu ciasta przy pieczeniu).
W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Szpinak (dokładnie umyty i osuszony) podsmażamy na maśle przez 2 minuty, dodajemy posiekany czosnek, cebulę i smażymy dalej przez 2 minuty. Przesmażony szpinak zostawiam na sitku, by pozbyć się nadmiaru wody.
Na drugiej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę filet z kurczaka, w trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem – smażymy na złoty kolor, ok. 3-4 minuty.
Do miseczki przekładamy ser, jajka, śmietanę, szpinak, doprawiamy solą i pieprzem.
Na podpieczony spód przekładamy kurczaka i przelewamy masę jajeczną ze szpinakiem.
Pieczemy przez 30-35 min, aż masa się zetnie.
Podajemy na ciepło lub zimno.
Tarta jest pyszna, spód jest kruchy, bardzo smaczny, a farsz nałożyłam warstwami szpinak podsmażony na patelni z czosnkiem, gałką muszkatołową, sól i pieprz, na to pokrojone w kostę piersi z kurczaka z różna, dodałam ser feta pokrojony w kostkę no i masa śmietankowo-jajeczna doprawiona tymiankiem 🙂 omniom 🙂
Cieszę się, że tarta się udała i smakowała 🙂