Przygotowanie chińszczyzny w domu jest niezwykle proste.
Wystarczy kilka składników i orient w parę chwil zagości w naszym domu.
Dziś propozycja na makaron ryżowy z łososiem marynowanym w sosie sojowym z dużą ilością zielonego brokuła.
Danie sycące i błyskawiczne.
Składniki:
(dla 2 osób)
- 200 g filetu z łososia,
- 150 g różyczek brokuła,
- 100 g makaronu ryżowego,
- 1 łyżka sezamu,
- sok wyciśnięty z 1/2 limonki,
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju, np. sezamowego,
- szczypta płatków chilli,
- przyprawy: sól morska, biały pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Filet z łososia kroimy w dużą kostkę, umieszczamy w naczyniu, zalewamy sosem sojowym, sokiem z limonki i przyprawiamy płatkami chilli. Ostawiamy do lodówki na 20-30 min.
Na suchej patelni prażymy sezam.
Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Brokuły wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, by nie straciły koloru.
Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej i smażymy rybę, ok. 1-2 minuty.
Po tym czasie za pomocą łopatki/łyżki rybę dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy makaron, brokuły i sezam, przyprawiamy solą i białym pieprzem.
Smażymy razem kolejną minutę.
Podajemy natychmiast.
Chińszczyzna… pycha 🙂