Odkąd pojawił się pomysł podróży do Azji i wielkich wakacji marzeń, kuchnia orientalna gości u nas coraz częściej. A to makaron chiński z warzywami, innego dnia sushi, kolejnego pikantne curry, dodatek sosu sojowego do polskich dań, by urozmaicić smak – cokolwiek, co zbliży nas do orientu.
Poza kuchnią, przeglądam coraz więcej przewodników po Azji, zaglądam na fora globtroterów, którzy samodzielnie organizowali swoje wymarzone wyprawy i niecierpliwie czekam na spełnienie marzenia. Czas pokaże, jaka część planu zostanie zrealizowana…
A dziś przepis na makaron ryżowy z wołowiną marynowaną w sosie sojowym z warzywami.
Polecam!
Składniki:
(dla 2 osób)
- 1/4 czerwonej papryki pokrojonej w paski,
- 1/4 zielonej papryki pokrojonej w paski,
- 1 mała marchewka pokrojona w słupki,
- 100 g chudej wołowiny,
- 100 g makaronu ryżowego,
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany,
- 1/2 małej cebuli pokrojonej w kostkę,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 7-8 plasterków papryczki chilli (najlepiej z pestkami),
- 1/2 łyżki octu ryżowego,
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka uprażonego sezamu,
- przyprawy: sól, pieprz, płatki chilli, pieprz cayenne do smaku
Sposób przygotowania:
1. Wołowinę kroimy w bardzo cienkie paseczki, przekładamy do miseczki, zalewamy sosem sojowym, octem ryżowym, dodajemy szczyptę płatków chilli – mieszamy i odstawiamy na 1 h do lodówki.
2. Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy.
3. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej i chwilę podsmażamy czosnek z cebulą, następnie dodajemy paprykę i marchewkę – całość smażymy 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszamy.
4. Dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż zmieni ono kolor z czerwonego na brązowy.
5. Przekładamy makaron i smażymy całość jeszcze przez 1-2 minuty, by makaron się podgrzał.
Pod koniec smażenia przyprawiamy solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz dodajemy plasterki chilli i uprażony sezam.
Gdyby makaron był zbyt suchy, możemy dodać jeszcze 2-3 łyżki sosu sojowego.
Podajemy na gorąco.