Ostatnio tarty to mój ulubiony pomysł na obiad, czy też kolację. Zresztą efekty moich upodobań widoczne są na blogu. Niedawno gościła tutaj tarta z łososiem i porem, a jeszcze wcześniej tarta z kurkami. Dziś propozycja na tartę z dużą ilością cebuli i wędzonym boczkiem. Pycha!
Składniki: (forma 26 cm)
- 110 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3 łyżki mleka,
- 175 g mąki żytniej typ 2000,
- 1 żółtko
Nadzienie:
- 5 białych cebul pokrojonych w piórka,
- 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę,
- 100 ml mleka 3,2%,
- 200 ml śmietany 30%,
- 2 jajka,
- starty parmezan lub inny twardy ser,
- przyprawy: sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, papryka ostra mielona, świeży tymianek
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w na blacie lub w misie robota kuchennego i dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto lekko spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 1h do lodówki. Pokrojony boczek podsmażamy na złoty kolor, dodajemy cebulę i dalej smażymy, aż cebula zmięknie i będzie szklista. Zostawiamy do przestudzenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 1/2 cm. Formę smarujemy masłem, wykładamy do niej ciasto i dokładnie dociskamy brzegi oraz usuwamy nadmiar ciasta, który może wystawać z formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i nakładamy obciążenie, np. fasola, ryż, kulki ceramiczne lub forma o mniejszej średnicy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Spód podpiekamy przez 10 minut z obciążeniem i kolejne 5 min bez obciążenia, by spód się zarumienił. W tym czasie łączymy mleko, śmietankę i jajka, przyprawiamy całość. Dodajemy cebulę i boczek – mieszamy. Farsz wykładamy na podpieczony spód i pieczemy kolejne 30-35 min, aż masa jajeczna się zetnie. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem. Podajemy na ciepło lub zimno.