Wszelkiego rodzaju tarty to chyba moje ulubione danie, kiedy spodziewam się gości. Wszystko można przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika na godzinę przed przyjściem znajomych lub upiec i podać na zimno. Pomysłów na farsz jest naprawdę wiele i można je dowolnie modyfikować. To w tartach jest zdecydowanie najlepsze!
Dziś wersja bez mięsa – z suszonymi pomidorami, szpinakiem i orzechami włoskimi. Smacznie i zdrowo!
Składniki na kruche ciasto i wykonanie wg tego przepisu.
Składniki na nadzienie:
- 200 g świeżego szpinaku,
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany,
- 10-12 suszonych pomidorów pokrojonych w paski lub kostkę,
- 1 mała cebula posiekana w kostkę,
- garść posiekanych orzechów włoskich,
- przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól morska,
- 1 żółtko,
- 1 jajko,
- 1 łyżka masła,
- 200 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Na maśle podsmażamy czosnek z cebulą, dodajemy szpinak , dusimy całość przez 2-3 minuty, zdejmujemy z ognia.
Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy jajko, żółtko, pokrojone pomidory, szpinak, posiekane orzechy i przyprawy. Mieszamy całość.
Na podpieczony kruchy spód przekładamy farsz.
Tartę pieczemy 40-50 min w temperaturze 180 stopni C.
Lekko studzimy, podajemy z sałatą, ale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.