W amerykańskim stylu: pancakes z jagodami

Chyba nie ma osoby, która nie słyszała lub nie próbowała tych słynnych amerykańskich naleśników.

Pancakes ostatnio robią wszyscy wokół, więc zrobiłam i ja.
Zrobiłam za sprawą babci, która podzieliła się znakomitym przepisem na te placuszki.
Jedliśmy je na zimno, na szybko i w międzyczasie. Były pyszne!

Moja propozycja została wzbogacona o mrożone jagody. które dodają odrobinę koloru i kwaśnego smaku.
Placuszki ładnie rosną, są puszyste, a zarazem delikatne i baaardzo smaczne.

pancakes3

Składniki:
(8 dużych pancakes)

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/4 szklanki maślanki,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki masła (roztopione i wystudzone),
  • 1/2 szklanki jagód/borówek (użyłam mrożonych),
  • dodatkowo do podania: krem czekoladowy, syrop klonowy, miód, dżem malinowy, serek homogenizowany, ulubione owoce, listki mięty

pancakes1

Sposób przygotowania:

Do misy miksera przesiewamy suche składniki, dodajemy do nich jajko, mleko, masło i maślankę – miksujemy całość.
Rozgrzewamy mocno małą patelnię, a następnie wylewamy tyle ciasta, by otrzymać dość gruby placuszek. Smażymy do momentu, aż na powierzchni pojawią się bąbelki, odwracamy i smażymy jeszcze 1-2 minuty.

Pancakes świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

pancakes2

pancakes4

Placuszki i racuszki

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *