Jako, że sezon truskawkowy dobiega końca, pora zamknąć smaki lata w słoiku i przygotować przetwory na zimę.
Dziś propozycja na dżem truskawkowy.
Składniki:
( 8 słoiczków)
- 2 kg truskawek,
- 600 g cukru,
- 1 opakowanie cukru z wanilią lub ziarenka z 1 laski wanilii,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
Umyte i odszypułkowane owoce przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy na minimalnym ogniu, bez pokrywki do momentu, aż truskawki rozpadną się na małe cząstki. Owoce często mieszamy w trakcie gotowania, by sie nie przypaliły.
Gotowanie możemy podzielić na 2 dni – po 1 h. Ważne, by spora część wody i soku odparowała.
Pod koniec gotowania dodajemy skórkę cytrynową i sok z cytryny.
Słoiki (dokładnie wcześnie umyte w gorącej wodzie) wkładamy do piekarnika nastawionego na 100 stopni C i wypiekamy przez 10-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i przekładamy gorący dżem.
Słoiki z dżemem z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 10 min. Wyjmujemy, mocno zakręcamy. Odwracamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Dżemy przechowujemy w chłodnym miejscu.
Wskazówki:
1. wieczka słoików należy wyparzyć w gorącej wodzie, ale ich nie piec, by gumki się nie przypaliły,
2. słoiczki przed zakręceniem należy wytrzeć, zwłaszcza górną część, która mogła zostać zabrudzona przy nakładaniu dżemu, by w tym miejscu nie wytworzyła się pleśń