Domowy fast food: pieczone frytki z ziołami

Nie znam osoby, która jako dziecko nie lubiła frytek.
W trakcie rozmów o domowych smakach z dzieciństwa, kiedy schodzi na temat frytek, każdy wspomina jak prosił mamę lub babcię o kolejną porcję tego przysmaku, uważając, że są zdrowe, bo to przecież warzywa. Nie pomagało tłumaczenie, że tłuste, że olej, że nie można jeść frytek na śniadanie, obiad i kolację. Frytki były obowiązkowe i już!
Pamiętam jak siedziałam z moją młodszą siostrą i obierałyśmy kilogramy ziemniaków, by tylko mama usmażyła nam frytki i miała przy tym mniej pracy, jak chciałyśmy jej to „ułatwić”…

Dziś po frytki sięgam rzadziej, ale zawsze z wielką przyjemnością. Stosuje też wersję nieco mniej kaloryczną, bo nie smażoną w głębokim oleju, a pieczoną w piekarniku.

frytki1

Składniki:
(dla 4 osób)

  • 1 kg ziemniaków (młodych nie obieram),
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
  •  po 1/2 łyżeczki ulubionych suszonych ziół: bazylia, oregano, tymianek,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól morska do smaku,
  • kilka kawałeczków papryczki chilli (opcjonalnie),
  • do podania: ketchup, sos czosnkowy, majonez, starty parmezan lub żółty ser

Sposób przygotowania:

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C.
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w słupki, osuszamy na ręczniku papierowym.
Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, skrapiamy go olejem i przekładamy frytki.
Ziemniaki posypujemy przyprawami i mieszamy.
Frytki wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut, pieczemy do miękkości na złoty kolor.
W trakcie pieczenia, po upływie połowy czasu możemy przemieszać ziemniaki, by równomiernie się upiekły.

Podajemy ze startym serem, ketchupem lub sosem czosnkowym.

frytki2

frytki3

 

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *