Grissini – chrupiąca przekąska

Grissini, czyli rodzaj włoskiego pieczywa na bazie drożdży.
Możemy je podawać na ciepło lub zimno, z szynką parmeńską, dipami, rukolą lub jako dodatek do zup. Świetnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska. Możliwości jest naprawdę wiele.

Grissini przygotowałam w sześciu wariantach smakowych: chilli, sól morska, sezam, bazylia, tymianek oraz czosnek.  Po 3-4 sztuki  każdego smaku.
Moje ulubione to te z solą morską oraz bazylią.

grissini3

Składniki:
(20-22 sztuki)

  • 340 g mąki pszennej (ok. 2 szklanki),
  • 7 g suchych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ok. 200 ml letniej wody,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek+odrobina do posmarowania ciasta,
  • 1 jajko (opcjonalnie),
  • dodatkowo do obtoczenia i dodania do ciasta: suszone zioła, np. bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn; sól morska, sezam, płatki chilli

grissini2Sposób przygotowania:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, sól, cukier, oliwę z oliwek i powoli stopniowo wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto – musi być gładkie.
Wyrobione ciasto smarujemy oliwą i odkładamy do miski na ok. 1h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto możemy podzielić na części, do każdej z nich dodać zioła i raz jeszcze zagnieść każdą część osobno.
Kawałki ciasta dzielimy na mniejsze i rolujemy na blacie na cienkie wałeczki, najlepiej o długości krótszego boku blaszki z piekarnika, układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą lub jajkiem i posypujemy ulubionymi przyprawami. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 10-15 minut.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C piekarniki na złoty kolor, ok. 15-20 minut.

grissini1

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *