Orzechówka, czyli nalewka z zielonych orzechów włoskich

Nalewka warta wykonania nie tylko ze względu na bogaty smak i aromat, ale przede wszystkim na jej właściwości lecznicze.
Orzech włoski pomaga bowiem w leczeniu niestrawności oraz łagodzi wszelkie bóle brzucha.
Choć sezon na zebranie niedojrzałych orzechów minął, to proponuję zachowanie przepisu i powrócenie do niego za rok, na przełomie lipca i sierpnia, kiedy będą możliwe zbiory zielonych orzechów.

orzechówka3

Składniki:

  • 1 kg niedojrzałych i zielonych orzechów włoskich,
  • 1 kg cukru,
  • 1 i 1/2 litra spirytusu

orzechówka2

Sposób przygotowania:

Orzechy (niedojrzałe, ale jeszcze miękkie) myjemy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2-3 tygodnie, od czasu do czasu potrząsając słojem, by cukier się wymieszał i rozpuścił.

Po 2-3 tygodniach do powstałego soku dodajemy spirytus i zostawiamy na kolejne 2-3 tygodnie. W tym czasie nalewka nabierze aromatu i głębokiego, brunatnego koloru.
Po upływie tego czasu, nalewkę przelewamy przez sitko (najlepiej wyłożone gazą) i przelewamy do butelek.
Nalewka będzie miała najlepszy smak po odstaniu jeszcze 3-4 tygodni od zabutelkowania.

 Wskazówka: orzechy najlepiej kroić w rękawiczkach, ponieważ bardzo brudzą dłonie.

orzechówka1

Nalewki i wina domowe II edycja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 myśli nt. „Orzechówka, czyli nalewka z zielonych orzechów włoskich”

  1. TO JAKAŚ POPITKA DLA UBOGICH. MACERAT PRAWDZIWEJ ORZECHÓWKI STOI OD 6-12 M-CY, A NIE 2 TYGODNIE. TAK SIE MACERUJE OWOCE, ALE NIE ORZECH!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *