Jabłkowe z kruszonką

Jest niedziela, a to dobry dzień, by zjeść coś słodkiego! Jabłkowe z kruszonką będzie idealne…

Składniki na ciasto (forma o średnicy 27 cm):

  • 1 i 1/2 szklanki maki,
  • 2 jajka (1 całe i 1 zółtko),
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • 2 i 1/2 kg jabłek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier cynamonowy,
  • 2 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 50 g masła,
  • 1/4 szklanki mąki

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy, kroimy na małe cząstki i  dusimy na małym ogniu. Kiedy będą zimne dodajemy cukier, cukier cynamonowy i cynamon.
Składniki na ciasto  łączymy ze sobą poprzez energiczne wyrabianie.
Na formie wykładamy ciasto (można je lekko rozwałkować lub rozprowadzić dłońmi), a następnie przekładamy duszone jabłka. Na końcu układamy kruszonkę.
Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 200 stopni C.
Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego  🙂

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *