Proste i szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami

Jak zrobić coś pysznego w bardzo krótkim czasie? To proste! Wystarczą składniki, które zawsze mamy w domowych szafkach i rewelacyjne ciasto z owocami gotowe.
W sezonie truskawkowym przygotowanie takiego ciasta to wręcz obowiązek każdej pani domu, choć z jego wykonaniem poradzi sobie również osoba, która rzadko udziela się w kuchni.
Ciasto jest lekkie, aromatyczne i wilgotne. W sam raz na sobotnie spotkanie z przyjaciółmi na świeżym powietrzu.

truskawkowe2

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 25 g roztopionego masła (lub 1/3 szklanki oleju słonecznikowego),
  • 2 duże jaja,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • skórka otarta z 1/2 cytryny lub 1 limonki,
  • 500 g świeżych truskawek,
  • cukier puder lub drobny cukier do wypieków do posypania ciasta

truskawkowe5truskawkowe7

Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i i kroimy na połówki.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, a jajka ucieramy z  cukrem i cukrem wanilinowy. Do jajek dodajemy jogurt, roztopione masło, skórkę cytrynową i mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy całość, tylko do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25×20 wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy truskawki, lekko wciskając je w ciasto.
Pieczemy ok. 30-35 minut do suchego patyczka, w nagranym uprzednio do 180 stopni C piekarniku, brzegi ciasta powinny być rumiane. Studzimy przy uchylonym piekarniki.
Podajemy oprószone cukrem pudrem.

truskawkowe4truskawkowe3

Milion smaków truskawek

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *