Proste i szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami

Jak zrobić coś pysznego w bardzo krótkim czasie? To proste! Wystarczą składniki, które zawsze mamy w domowych szafkach i rewelacyjne ciasto z owocami gotowe.
W sezonie truskawkowym przygotowanie takiego ciasta to wręcz obowiązek każdej pani domu, choć z jego wykonaniem poradzi sobie również osoba, która rzadko udziela się w kuchni.
Ciasto jest lekkie, aromatyczne i wilgotne. W sam raz na sobotnie spotkanie z przyjaciółmi na świeżym powietrzu.

truskawkowe2

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 25 g roztopionego masła (lub 1/3 szklanki oleju słonecznikowego),
  • 2 duże jaja,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • skórka otarta z 1/2 cytryny lub 1 limonki,
  • 500 g świeżych truskawek,
  • cukier puder lub drobny cukier do wypieków do posypania ciasta

truskawkowe5truskawkowe7

Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i i kroimy na połówki.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, a jajka ucieramy z  cukrem i cukrem wanilinowy. Do jajek dodajemy jogurt, roztopione masło, skórkę cytrynową i mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy całość, tylko do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25×20 wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy truskawki, lekko wciskając je w ciasto.
Pieczemy ok. 30-35 minut do suchego patyczka, w nagranym uprzednio do 180 stopni C piekarniku, brzegi ciasta powinny być rumiane. Studzimy przy uchylonym piekarniki.
Podajemy oprószone cukrem pudrem.

truskawkowe4truskawkowe3

Milion smaków truskawek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *