Zapachniało latem: truskawkowe tiramisu

Skoro mamy czerwiec, to nie może zabraknąć truskawek!
To moje ulubione owoce, na które wyczekuję cały rok z niecierpliwością i utęsknieniem. Mogę je jeść pod każdą postacią!
A dziś truskawki zanurzone z mascarpone, z nutką wanilii…

tiramisu2

Składniki:
(2 pucharki)

  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 250 g serka mascarpone,
  • 400 g odszypułkowanych truskawek,
  • 150 g biszkoptów (użyłam okrągłych)

tiramisu4

Sposób przygotowania:

200 g truskawek przekładamy do naczynia i dokładnie blendujemy.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na puszystą masę, następnie dodajemy mascarpone.
Ucieramy do momentu otrzymania gładkiego kremu.

Biszkopty moczymy z sosie truskawkowym i układamy na przemian z warstwą kremu i pokrojoną częścią pozostałych truskawek.

Tak przygotowane pucharki zawijamy w folię spożywczą i ostawiamy na kilka godzin do lodówki, by biszkopty zmiękły.

Przed podaniem, na wierzchu układamy dodatkową porcję truskawek, a całość posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie).

tiramisu1

tiramisu3

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

2 komentarze do “Zapachniało latem: truskawkowe tiramisu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *