Kurczak w sosie curry

Dziś pomysł na obiad w stylu orientalnym. Będzie słodko, pikantnie i kolorowo.
Zapraszam!

currySkładniki:

  • filet z kurczaka, ok. 200 g,
  • puszka pomidorów,
  • puszka mleka kokosowego (400 g),
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru (użyłam w proszku),
  •  drobno posiekany ząbek czosnku,
  • drobno posiekana połowa małej cebuli,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/2 papryczki chilli (opcjonalnie),
  • łyżka oleju/masła do smażenia,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory gotujemy z odrobiną soli, pieprzu i 2 łyżeczkami cukru przez 10-15 minut, do momentu zredukowania ilości wody, od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy mleko kokosowe, dokładnie mieszamy całość i ponownie gotujemy kolejne 15 minut (pamiętamy o mieszaniu!).
Na rozgrzany tłuszcz na patelni przekładamy cebulę, czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy, dodajemy imbir i pokrojony w paski filet z kurczaka. Gdy kurczak jest usmażony, przyprawiamy kurkumą i papryką, dodajemy chilli.
Do garnka z sosem przekładamy zawartość patelni i gotujemy przez 1-2 minuty.

Curry podałam z ryżem jaśminowym, na wierzchu posypane posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Jeden komentarz do “Kurczak w sosie curry”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *