Pierogowy debiut, czyli ruskie na obiad

Dziś miał miejsce mój pierogowy debiut. Pierwszy raz samodzielnie (no dobrze, poza wałkowaniem ciasta) zrobiłam pierogi! Sukces! Pierogi smakowały, były prośby o kolejną porcję, także śmiało mogę napisać, że nie takie straszne to zagniatanie ciasta, robienie farszu i w ogóle.
Dziś przepis na pierogi ruskie. Choć u mnie w domu ich się nie robi, to ja jakoś wyjątkowo mam na nie smak i postanowiłam na nich uczyć się tej sztuki. Już nie mogę doczekać się kolejnych prób…

pierogi3Składniki na ciasto:
(ok. 60 sztuk)

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • ok. 1/2 szklanki przegotowanej, jeszcze ciepłej wody (wodę należy dodawać wg potrzeby, by ciasto dobrze się skleiło),
  • 2 łyżki mleka (opcjonalnie)

Składniki na farsz:

  • 60 dag ziemniaków,
  • 17 dag twarogu,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy, przepuszczamy przez praskę lub dobrze rozgniatamy widelcem. Dodajemy pokruszony twaróg, sól, pieprz oraz podsmażoną na maśle cebulę. Dokładnie mieszamy całość.

Z podanych składników na ciasto zagniatamy gładką kulę, dzielimy na mniejsze części i wałkujemy placki o grubości ok. 1,5 mm. Szklanką wycinamy koła, napełniamy dużą ilością farszu i dokładnie sklejamy, dobrze dociskając brzegi.

Pierogi gotujemy 5-6 minut w osolonej wodzie, od czasu do czasu mieszając. Aby mieć pewność, że ciasto jest już miękkie, najlepiej pieroga spróbować.
Podajemy ze skwarkami, kwaśną śmietaną, koperkiem lub podsmażoną cebulką.

pierogi2

pierogi4pierogi1

Smacznego!

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *