Gorąca czekolada, czyli idealny napój (nie tylko) na zimowe wieczory

Najlepsza czekolada do picia w Warszawie to ta z Pijalni Czekolady E. Wedel – jak dla mnie nie ma sobie równych.
Lubię zamówić ten gorący napój, poczekać chwilę, aż zacznie lekko tężeć i dopiero wtedy wyjadać ją łyżeczką z filiżanki. To taki mój mały rytuał.
Dziś jednak delektuję się gorącą czekoladą w domowym zaciszu. Smakuje wybornie 🙂

czekolada2

Składniki:
(dla 1 osoby)

  • 50 g ulubionej czekolady (u mnie 40 g mlecznej i 10 g gorzkiej),
  • 80 ml śmietany 30%,
  • 150 ml mleka,
  • opcjonalnie do podania: bita śmietana, starta czekolada, skórka pomarańczowa

czekolada1

Sposób przygotowania:

W garnuszku umieszczamy pokruszoną czekoladę, zalewamy mlekiem i śmietanką i wstawiamy na mały ogień.
Cały czas mieszamy i czekamy, aż czekolada roztopi się w mleku a całość zacznie się gotować.
Gdy zacznie wrzeć gotujemy jeszcze przez chwilę, aż masa nieco zgęstniej – wtedy czekolada jest gotowa po podania.

Płynną czekoladę możemy podać z bitą śmietaną.

Wskazówka: by czekolada była bardziej aksamitna, po zdjęciu z ognia możemy ją przez chwilę miksować na wolnych obrotach miksera.

czekolada3

czekolada4

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *