Gorąca czekolada, czyli idealny napój (nie tylko) na zimowe wieczory

Najlepsza czekolada do picia w Warszawie to ta z Pijalni Czekolady E. Wedel – jak dla mnie nie ma sobie równych.
Lubię zamówić ten gorący napój, poczekać chwilę, aż zacznie lekko tężeć i dopiero wtedy wyjadać ją łyżeczką z filiżanki. To taki mój mały rytuał.
Dziś jednak delektuję się gorącą czekoladą w domowym zaciszu. Smakuje wybornie 🙂

czekolada2

Składniki:
(dla 1 osoby)

  • 50 g ulubionej czekolady (u mnie 40 g mlecznej i 10 g gorzkiej),
  • 80 ml śmietany 30%,
  • 150 ml mleka,
  • opcjonalnie do podania: bita śmietana, starta czekolada, skórka pomarańczowa

czekolada1

Sposób przygotowania:

W garnuszku umieszczamy pokruszoną czekoladę, zalewamy mlekiem i śmietanką i wstawiamy na mały ogień.
Cały czas mieszamy i czekamy, aż czekolada roztopi się w mleku a całość zacznie się gotować.
Gdy zacznie wrzeć gotujemy jeszcze przez chwilę, aż masa nieco zgęstniej – wtedy czekolada jest gotowa po podania.

Płynną czekoladę możemy podać z bitą śmietaną.

Wskazówka: by czekolada była bardziej aksamitna, po zdjęciu z ognia możemy ją przez chwilę miksować na wolnych obrotach miksera.

czekolada3

czekolada4

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *