Sałatka makaronowa z tuńczykiem i brokułami

Dziesiejszy przepis to sposób na przełamanie nudy w kanapkach, które codziennie zabieramy do pracy i doskonała alternatywa by zamienić przekąski, które podjadamy w ciągu dnia (na przykład batony!) na coś bardziej zdrowego i pożywnego.

Przygotowanie sałatki zajmnie nie więcej niż 20 minut, a efekt gwarantowany!

brok1

Składniki:

  • 250 g makaronu świderki (może też być penne),
  • 150 g kukurydzy z puszki,
  • 3 duże jajka ugotowane na twardo,
  • 1 puszka tuńczyka,
  • 300 g brokułów,
  • 2 łyżki majonezu,
  • natka pietruszki (użyłam suszonej),
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według informacji na opakowaniu i studzimy. Ugotowane jajka kroimy w kostkę. Tuńczyka odsączamy z zalewy, dzielimy na małe kawałki. Kukurydzę przekładamy na sitko i odsączamy. Do gotującej sie wody wrzucamy różyczki brokułów, gotujemy przez 3-4 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą (dzięki temu nie stracą koloru).
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, majonez, natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.

brok2

brok3

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *