Dziesiejszy przepis to sposób na przełamanie nudy w kanapkach, które codziennie zabieramy do pracy i doskonała alternatywa by zamienić przekąski, które podjadamy w ciągu dnia (na przykład batony!) na coś bardziej zdrowego i pożywnego.
Przygotowanie sałatki zajmnie nie więcej niż 20 minut, a efekt gwarantowany!
Składniki:
- 250 g makaronu świderki (może też być penne),
- 150 g kukurydzy z puszki,
- 3 duże jajka ugotowane na twardo,
- 1 puszka tuńczyka,
- 300 g brokułów,
- 2 łyżki majonezu,
- natka pietruszki (użyłam suszonej),
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według informacji na opakowaniu i studzimy. Ugotowane jajka kroimy w kostkę. Tuńczyka odsączamy z zalewy, dzielimy na małe kawałki. Kukurydzę przekładamy na sitko i odsączamy. Do gotującej sie wody wrzucamy różyczki brokułów, gotujemy przez 3-4 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą (dzięki temu nie stracą koloru).
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, majonez, natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.