Tiramisu

Od dawna miałam ochotę zrobić coś słodkiego. Chodził za mną sernik, taki prawdziwy, puszysty i lekki…Z pomysłu na pieczenie sernika powstało tiramisu.

tiamisu

Składniki (na 4 pucharki):

  • 500 g serka mascarpone,
  • 2 żółtka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • biszkopty (dziś używałam zwykłych okrągłych biszkoptów, ale najlepsze będą te podłużne),
  • filiżanka mocnej kawy,
  • 2 łyżeczki amaretto lub esencji waniliowej (opcjonalnie),
  • kakao,
  • czekolada do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Jajka sparzyć w gorącej wodzie. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać mascarpone i dalej mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do zaparzonej wcześniej kawy dodajemy amaretto, a następnie moczymy w niej biszkopty (ważne aby nie trzymać ich za długo w kawie, a tylko lekko zanurzyć). Układamy pierwszą warstwę biszkoptów, przekładamy masą i posypujemy kakao. Ilość warstw będzie zależała od wielkości naczynia, w którym będziemy robić deser (dziś korzystam z pucharków – uzyskałam 3 warstwy biszkoptowe).

Tiramisu odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Przed podaniem posypujemy wierzch kakao i wiórkami czekoladowymi.

Smacznego   🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jedna myśl nt. „Tiramisu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *