Mając kilka lat i oglądając amerykańskie filmy, na których panowie policjanci zajadali się kolorowymi i jakże ślicznie wyglądającymi pączkami, też chciałam zostać policjantką. Myślałam, że na tym głównie polega ta praca, na siedzeniu i objadaniu się tłustymi donatami.
Pomysł minął, ale miłość do pączków pozostała.
Dziś przepis na amerykańskie pączki, taki mały trening przed tłustym czwartkiem.
Składniki:
(ok. 40 sztuk)
- 5 szklanek mąki pszennej,
- 2 opakowania drożdży instant,
- 2 jajka,
- 1 i 1/2 szklanki letniego mleka,
- 1/4 szklanki letniej wody,
- 1/2szklanki drobnego cukru,
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki roztopionego masła,
- 1/2 kieliszka wódki lub rumu,
- olej słonecznikowy do smażenia,
- cukier puder, kolorowe lukry i posypki
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżamii, a następnie dodajemy pozostałe składniki idokładnie wyrabiamy – rozpuszczony tłuszcz dodajemy na końcu. Wyrabiamy całość przez kilkanaście minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok.1 – 1,5 h.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, wałkujemy na grubość ok. 1 cm i szklanką lub foremką wykrawamy kółka, a mniejszą foremką dziurki pośrodku. Tak przygotowane placuszki odkładamy na blaszkę/blat posypane mąką i czekamy aż podrosną, ok. 20-30 minut.
Smażymy na złoty kolor w płaskim garnku, w nagrzanym do 170 stopni C oleju. Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe posypujemy pudrem, a zimne maczamy w ulubionych lukrach i dekorujemy.
Ja też kojarzę pączki z dziurką z amerykańskich filmów i choć tłusty czwartek jeszcze daleko, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby się poczęstować jednym. W końcu jest karnawał 🙂
Też jestem tego zdania. Odrobina słodyczy nie zaszkodzi 🙂
Porywam kilka do kawki … ;)!
Proszę bardzo i życzę smacznego 🙂