Zimą sięgam po różnego rodzaju herbaty, które o tej porze roku smakują po prostu wybornie. Zielona, czarna, biała, czerwona. Każdą staram się dodatkowo urozmaicić, wzbogacić smak i nadać niepowtarzalnego charakteru. Kombinacji jest naprawdę wiele. Niezbędne składniki to pomarańcze, imbir, naturalny sok malinowy oraz przyprawy korzenne. Te dodatki zawsze warto mieć w domowych szafkach, by w kilka chwil rozkoszować się wyjątkowym smakiem tak powszedniej przecież herbaty…
Dziś propozycja na „weekendową” herbatę – z rumem, pomarańczą i goździkami.
Nie tylko smakuje, ale przede wszystkim mocno rozgrzewa.
Składniki
(dla 1 osoby, kubek 250-300 ml)
- kubek gorącej zaparzonej czarnej herbaty,
- 50 ml białego rumu,
- 1 plaster pomarańczy,
- 4-6 goździków
Sposób przygotowania:
Do zaparzonej herbaty dodajemy kawałki pomarańczy z goździkami powciskanymi w skórkę. Wlewamy rum i delikatnie mieszamy.
Herbatę można dosłodzić wg uznania.
Kopiąca herbatka 🙂 Ja poproszę, najlepiej z przewidzianą dolewką.
Nie ma sprawy, zapraszam 🙂
Moja ulubiona 🙂
I moja 🙂
Takiego grzańca nie znałem… dobrze, że wieczory są jeszcze chłodne to zdążę wypróbować 😉
Warto spróbować 🙂