Francuskie rożki z truskawkami i czekoladą

Prosty i efektowny deser w mniej niż 30 min, taki w sam raz, gdy mamy niezapowiedzianych gości, którzy wpadną zaraz w odwiedziny, bo akurat są w pobliżu. Możemy je też zabrać na piknik lub przygotować jako „coś słodkiego” do naszej popołudniowej kawy. Zasmakują każdemu, bo czekolada i truskawki to zawsze zgrany duet 🙂

Tym przepisem na blogu rozpoczynam truskawkowy tydzień, czyli codziennie pojawi się nowy smaczny przepis z truskawkami w roli głównej.
Zapraszam!

rogalikiztruskawkami1

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego,
  • 12 kostek czekolady pokrojonych na połówki,
  • kilka truskawek pokrojonych w plasterki,
  • 1 roztrzepane żółtko,
  • lukier

rogalikiztruskawkami2Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Ciasto francuskie dzielimy na 6 kwadratów. Na każdej części układamy po kilka plasterków truskawek i 2 kostki czekolady. Zlepiamy ciasto, tak by powstał trójkąt, mocno dociskamy brzegi,
Gotowe ciastka smarujemy żółtkiem
Pieczemy ok. 15-20 min na złoty kolor.

Jeszcze ciepłe rożki, dekorujemy lukrem.

rogalikiztruskawkami3

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

2 komentarze do “Francuskie rożki z truskawkami i czekoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *