Składniki:
- 3 marchewki,
- 3 ziemniaki,
- 2 pietruszki,
- 1/2 selera (biała część),
- 3/4 cebuli,
- 400 g kurek (dokładnie oczyszczonych),
- 1 i 1/2 litra wody,
- 4 łyżki masła,
- 5 łyżek śmietany 30%,
- 2 gałązki tymianku,
- kilka gałązek koperku,
- przyprawy: sól, pieprz czarny do smaku wg uznania,
- do podania: chleb żytni lub bagietka
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy, płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy, aż będą miękkie.
Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie miała złoty kolor dodajemy kurki i dusimy całość ok.5-7 minut.
Podsmażone grzyby z cebulą przekładamy do wywaru warzywnego, gotujemy razem przez 2-3 minuty.
Po tym czasie dodajemy listki tymianku i miksujemy całość na gładki krem, stopniowo dodając śmietanę. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
Krem podajemy na gorąco z ulubionym pieczywem, posypany posiekanym koperkiem.
Super! Wygląda przepysznie! 🙂
Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie 🙂
Dziękuję i chętnie skorzystam z zaproszenia 🙂
Wow !! Wygląda fantastycznie i z pewnością tak tez smakuje !
Mniam, uwielbiam kremy. Z kurek musi być pyszny!
Jeżeli lubisz kremy, konieczne spróbuj 🙂
Musiał smakować fenomenalnie. Uwielbiam kurki!
W takim razie koniecznie zrób ten krem 🙂