Krem z kurek

kurkowa5

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 pietruszki,
  • 1/2 selera (biała część),
  • 3/4 cebuli,
  • 400 g kurek (dokładnie oczyszczonych),
  • 1 i 1/2 litra wody,
  • 4 łyżki masła,
  • 5 łyżek śmietany 30%,
  • 2 gałązki tymianku,
  • kilka gałązek koperku,
  • przyprawy: sól, pieprz czarny do smaku wg uznania,
  • do podania: chleb żytni lub bagietka

kurkowa4

Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy, płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy, aż będą miękkie.
Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie miała złoty kolor dodajemy kurki i dusimy całość ok.5-7 minut.
Podsmażone grzyby z cebulą przekładamy do wywaru warzywnego, gotujemy razem przez 2-3 minuty.
Po tym czasie dodajemy listki tymianku i miksujemy całość na gładki krem, stopniowo dodając śmietanę. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
Krem podajemy na gorąco z ulubionym pieczywem, posypany posiekanym koperkiem.

kurkowa3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 myśli nt. „Krem z kurek”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *