Tarty do świetny sposób na obiad, kolację, lunch w pracy, a nawet i śniadanie!
Wystarczy znaleźć odpowiedni przepis na kruche ciasto i możemy eksperymentować do woli, ze wszystkimi składnikami, jakich tylko dusza zapragnie.
Dziś tarta z łososiem i porem. Ryba nadaje jej delikatności, a por i cebula ostrości. Takie kontrastowe połączenie, a efekt boski…
Składniki na kruche ciasto:
(forma 24 cm)
- 175 g maki pszennej,
- 80 g masła,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 2 pory (biała część),
- 2 małe cebulki dymki (mogą być ze szczypiorkiem),
- 100 g łososia wędzonego pokrojonego w paski,
- 3 jajka,
- 150 ml śmietany 30%,
- 2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera,
- przyprawy: sól morska, pieprz biały, pieprz czarny, odrobina gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła lub oliwy do smażenia,
- świeży tymianek
Sposób przygotowania:
1. Podane składniki na ciasto dokładnie i szybko zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozprowadzamy na formie, dokładnie dociskając brzegi. Spód pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 15-18 min.
2. Pora i cebule kroimy w prążki, podsmażamy na maśle, aż lekko zmiękną i zestawiamy z ognia. W miseczce łączymy śmietankę, jajka, przyprawy, stary na drobnych oczkach ser, listki tymianku. Dokładnie mieszamy.
3. Na podpieczony spód przekładamy farsz – pora i łososia i zalewamy całość masą jajeczną. Pieczemy 25-30 min, aż masa jajeczna się zetnie. Podajemy na gorąco lub zimno.