Zdrowa przekąska zamiast chipsów i słonych paluszków?
Tak, to możliwe!
Wystarczy dobrze wszystkim znana ciecierzyca i ulubione przyprawy, a w pół godziny przygotujemy coś smacznego do podjadania w trakcie meczu, choć myślę że nie tylko fani piłki nożnej będą chętnie sięgać po taką przekąskę.
Pikantna pieczona ciecierzyca doskonale sprawdzi się na spotkaniach z przyjaciółmi lub podczas kolejnego odcinka ulubionego serialu.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy,
- 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej,
- 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
- posiekana gałązka rozmarynu,
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy ciecierzycę, skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami i posiekanym rozmarynem, dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika.
Ciecierzycę pieczemy ok. 20-25 min.
W trakcie pieczenia ciecierzycę mieszamy 2-3 razy, by była równomiernie przypieczona.
Studzimy, podajemy.