Tarta serowo-ziemniaczana

Tarta na obiad to zawsze dobre rozwiązanie.
Dziś wersja bardziej zimowa i sycąca – ziemniaki i żółty ser.

Całości dopełnia kruchy spód z mąki pełnoziarnistej, żeby było choć odrobinę zdrowiej 🙂

tartaziemniaczana1

Składniki na ciasto:

  • 100 g zimnego masła,
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2-3 łyżki zimnego mleka

Farsz:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 100 g żółtego sera, np. gouda
  •  250 ml śmietany 30 %,
  • 2-3 łyżki oliwy do smażenia,
  • 2 jajka,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • przyprawy: 1/4 łyżeczki soli morskiej, 1/4 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, wyrabiamy je na gładką kulę, odstawiamy na 30 min do lodówki.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm, wylepiamy formę, a następnie podpiekamy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 15 minut.

Ziemniaki obieramy, kroimy w bardzo cienkie plastry, podsmażamy na oliwie przez 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną i lekko się zrumienią. Pod koniec smażenia dodajemy tymianek i sól. Podsmażone ziemniaki zdejmujemy z ognia.

Do miseczki wlewamy śmietanę, wbijamy jajka, doprawiamy pieprzem i mieszamy, by otrzymać gładki sos.

Na podpieczony spód układamy warstwami ziemniaki i ser.
Gotową tartę zalewamy sosem śmietanowym.
Tartę pieczemy ok. 40-45 minut.

tartaziemniaczana2

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *