Genialny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba, który nam pozostał oraz pomysł na śniadanie na ciepło.
Wystarczy jajko, odrobina przypraw i możemy cieszyć się smakiem domowych tostów.
Składniki:
(dla 2 osób)
- 2 jajka,
- 2 łyżki mleka,
- 5-6 kromek chleba, najlepiej czerstwego,
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka czerwona papryka,
- 1 pomidor pokrojony w kostkę,
- listki bazylii lub oregano,
- olej lub oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mleko i przyprawy i mieszamy rózgą lub widelcem całość, by składniki dokładnie się połączyły.
Chleb moczymy w jajku z obu stron. Smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron.
Na chlebie układamy pokrojonego pomidora, posypujemy ziołami i odrobiną pieprzu.
Podajemy na ciepło.
Fajny pomysł! Zapraszam Cię do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 🙂