Kruche ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

Tak właściwie jest to przepis na ciasto z jabłkami, które już od wielu robi moja siostra, ale ja postanowiłam trochę poeksperymentować i je urozmaicić. Jabłka zostały zastąpione czerwonymi porzeczkami, a pianka budyniowa, która jest na górze, teraz jest na dole.
Eksperyment uważam za udany i bardzo smaczny 🙂

poreczki

Składniki na ciasto:
(forma 23×25 cm)

  • 2 i 1/2 szklanki maki pszennej,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżka śmietany 12 lub 18%,
  • 4 żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki smalcu (opcjonalnie)

Składniki na piankę:

  • 4 białka,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • dodatkowo: 300 g czerwonej porzeczki

porzeczki1

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy na blat i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 2 części, mniej więcej 40 i 60%.
Większą częścią ciasta wylepiamy formę (wcześniej wyłożona papierem do pieczenia) i podpiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni C przez ok. 15 – 20 minut – ciasto musi się lekko zrumienić. Resztę ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki.

W tym czasie ubijamy na sztywno białka, cały czas miksując dodajemy cukier, a na koniec budyń.
Na zimny spód przekładamy piankę budyniową, na niej układamy porzeczki.
Na wierzch, na tarce o grubych oczkach ścieramy resztę ciasta i równomiernie je rozprowadzamy.

Ciasto pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 190 stopni C.
Podajemy oprószone cukrem pudrem.

porzeczki2

porzeczki3

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *