Brownie to jedno z moich ulubionych ciast. Jest proste w przygotowaniu i zawsze się udaje. Do tego smak czekolady i jestem w niebie!
Dziś brownie z dodatkiem buraka. Za sprawą soku buraczanego jest jeszcze bardziej wilgotne, zaś sam smak warzywa jest tylko lekko wyczuwalny.
Jeżeli lubicie ciasta warzywne, na przykład marchewkowe, to brownie z burakiem również przypadnie wam do gustu.
Według mnie rewelacja!
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao),
- 3 małe buraki (ok.200 g),
- 4 łyżki cukru trzcinowego,
- 200 g masła,
- 140 g mąki pszennej,
- 3 duże jajka,
- 3 łyżki kakao,
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Umyte buraki pieczemy w piekarniku do miękkości, ok. 40-60 minut, temperatura 160 stopni C.
Jeszcze ciepłe obieramy ze skórki i odstawiamy do wystygnięcia.
W garnuszku rozpuszczamy masło z czekoladą i cukrem (składniki nie mogą się zagotować, dlatego należy czynność wykonać na małym ogniu ).Od czasu do czasu mieszamy.
Do płynnej i lekko przestudzonej masy dodajemy jajka, dosypujemy kakao przesiane z mąką i solą i miksujemy na wolnych obrotach lub dokładnie mieszamy rózgą.
Na koniec dodajemy starte na małych oczkach buraki.
Mieszamy delikatnie całość.
Masę przekładamy na formę o wymiarach 20×23. Pieczemy ok. 30-35 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Brownie studzimy przy uchylonym piekarniku. Jeszcze ciepłe kroimy na kwadraty.
widzę, że buraczane przepisy wiodą prym! w szczególności brownies. I u mnie były nie całkiem dawno 🙂
W takim razie już zaglądam do Ciebie szukać buraków 🙂
super przepis!
Dziękuję 🙂
Znalazłam sposób na mojego synka 😀 Przygotuje mu brownie buraczane 😀 Super
Super! Myślę, że się sprawdzi 🙂
Mniam, wygląda fantastycznie 🙂
Piekłam brownie ze szpinakiem, więc z burakami nie będzie problemu spróbować