Zdrowe śniadanie: domowa granola

granola3Składniki:

  • 300 g płatków owsianych,
  • 1/3 szklanki suszonych moreli,
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny,
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego,
  • 5 łyżek płynnego miodu, najlepiej akacjowego lub wielokwiatowego

granola2

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C.

Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Do miseczki wysypujemy płatki owsiane, posiekane migdały, dodajemy miód, cukier, sok i dokładnie mieszamy całość.

Tak przygotowaną mieszankę rozkładamy równomiernie na blasze, wstawiamy do piekarnika na 10 minut, wyjmujemy i mieszamy, dodajemy żurawinę.
Czynność mieszania powtarzamy jeszcze dwukrotnie, do momentu aż nasza granola nabierze złocistego koloru.

granola1

Po wystudzeniu możemy przesypać granolę do słoika lub papierowej torebki.

Granola świetnie smakuje z mlekiem, jogurtem naturalnym oraz maślanką.

granola5

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

2 komentarze do “Zdrowe śniadanie: domowa granola”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *