Kawowe babeczki choinki

Dziś  kawowe choinkowe babeczki, z małymi gwiazdkami i innymi słodkimi ozdobami.
Takie cupcakes to smaczna dekoracja świątecznego stołu.
Babeczki możemy upiec dzień wcześniej, a ozdabianiem zająć się już przed samym podaniem lub w oczekiwaniu na pierwszą gwiazdkę.
Warto także w dekorowanie zaangażować najmłodszych, a zabawa dla całej rodziny gwarantowana!

babeczkichoinki3

Składniki:
(10 sztuk)

  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 30 g kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki mocnej kawy,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
  • 1/2 szklanki cukru

Krem:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 4 łyżki drobnego cukru do wypieków,
  • 150 ml śmietany 36%,
  • kilka kropel zielonego barwnika z żelu (użyłam Wilton Kelly Green)

Do dekoracji:

  • garść wiórków kokosowych,
  • cukrowe posypki, gwiazdki, perełki, itp.

babeczkichoinki1

Sposób przygotowania:

Składniki muszą mieć temperaturę pokojową – wtedy unikniemy zakalca, dlatego produkty warto wyjąć minimum godzinę wcześniej z lodówki.

W naczyniu mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Przesiewamy i odkładamy na bok.
Do drugiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko, kawę, olej i cukier.
Wszystko razem mieszamy, najlepiej rózgą.
Do mokrych składników dodajemy przesiane wcześniej suche składniki i mieszamy całość.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości.
Babeczki pieczemy przez 22-25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Krem: śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i dalej ubijamy – cukier musi się rozpuścić.
Ciągle ubijając, do śmietany przekładamy stopniowo mascarpone.
Miksujemy do momentu, aż krem zgęstniej.
Odkładamy do miseczki 3-4 łyżki ubitego, białego kremu  – będzie nam potrzebny, by „zrobić” śnieg.

Do pozostałej części kremu dodajemy barwik spożywczy. Krem musi mieć jednolity kolor, najlepiej bardzo intensywny zielony.
Krem wkładamy na 15 minut do lodówki, by stężał.

Przestudzone babeczki smarujemy odrobiną białego kremu, posypujemy wiórkami kokosowymi i dopiero dekorujemy schłodzonym kremem za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki oraz cukrowymi perełkami, gwiazdkami, itp.

Babeczki należy przechowywać w lodówce, maksymalnie 1 dzień, ponieważ krem zmienia kolor i nie wygląda już tak efektownie.
Babeczki najlepiej smakują tego samego dnia, zaraz po przygotowaniu i nałożeniu kremu.

babeczkichoinki2

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *