Tort truskawkowo-kokosowy

Puszysty biszkopt, śmietanowy krem i lekki kwaśny smak dżemu truskawkowego.
Połączenie idealne!

tort2

Składniki:

  • 200 ml śmietany 30%,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków lub 2 łyżki cukru pudru,
  • 200 g dżemu truskawkowego,
  • 100 g wiórek kokosowych,
  • świeże truskawki do dekoracji (opcjonalnie)

Dodatkowo do nasączenia blatów:

  • pół szklanki ciepłej wody,
  • sok z 1/4 cytryny

tort1

Sposób przygotowania:

Biszkopt pieczemy wg TEGO przepisu. Dzielimy na 3 blaty.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy powoli cukier (ma się rozpuścić w śmietanie) i mascarpone. Miksujemy do połączenia składników. Schładzamy przez 5 minut w lodówce.
Blaty nasączamy wodą z sokiem z cytryny.
Pierwszy krążek smarujemy dżemem i porcją kremu, układamy drugi blat lekko dociskając warstwy, by dobrze całość się trzymała, znów przekładamy dżemem i kremem, a na wierzchu układamy trzeci blat.
Wierzch i boki smarujemy kremem. Całość obsypujemy wiórkami kokosowymi.

tort3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 myśli nt. „Tort truskawkowo-kokosowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *