W tym tygodniu mam ambitny plan przygotowywania posiłków do pracy, takich składających się z drugiego śniadania i obiadu.
Lista zakupów, jak i wszystkie posiłki zostały zaplanowane z tygodniowym wyprzedzeniem, abym wieczorem nie musiała zastanawiać się, co rano mam zabrać do pracy.
Dziś przepis na drugie śniadanie – muffiny w wersji słonej – z wędzonym łososiem i parmezanem.
Do tego porcja świeżego soku lub zielona herbata i drugie śniadanie gotowe.
Składniki:
(6 dużych muffinek)
- 350 g mąki pszennej,
- 100 g wędzonego łososia pokrojonego w małe kawałki,
- 60 g startego na drobnych oczkach parmezanu,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki oleju roślinnego,
- 1 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- kilka gałązek posiekanego lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a wtedy unikniemy w cieście zakalca.
Mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami przesiewamy do jednej miski.
W drugiej misce łączymy mleko z jajkami, olejem, tymiankiem, pokrojonym łososiem oraz ze startym serem.
Mokre składniki dodajemy do suchych i delikatnie mieszamy, tylko do ich połączenia.
Formę wykładamy papilotkami (chyba, że używamy silikonowych foremek) i nakładamy ciasto na 3/4 ich wysokości.
Dodatkowo przed wstawieniem do piekarnika muffiny możemy posypać odrobiną parmezanu.
Muffiny pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 30-35 min.
Studzimy na kratce.