Wytrawne muffiny z wędzonym łososiem i parmezanem

W tym tygodniu mam ambitny plan przygotowywania posiłków do pracy, takich składających się z drugiego śniadania i obiadu.
Lista zakupów, jak i wszystkie posiłki  zostały zaplanowane z tygodniowym wyprzedzeniem, abym wieczorem nie musiała zastanawiać się, co rano mam zabrać do pracy.

Dziś przepis na drugie śniadanie – muffiny w wersji słonej – z wędzonym łososiem i parmezanem.
Do tego porcja świeżego soku lub zielona herbata i drugie śniadanie gotowe.

muffinkołosoś3

Składniki:
(6 dużych muffinek)

  • 350 g mąki pszennej,
  • 100 g wędzonego łososia pokrojonego w małe kawałki,
  • 60 g startego na drobnych oczkach parmezanu,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • 1 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • kilka gałązek posiekanego lub 1 łyżeczka suszonego tymianku

muffinkołosoś2

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a wtedy unikniemy w cieście zakalca.

Mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami przesiewamy do jednej miski.

W drugiej misce łączymy mleko z jajkami, olejem, tymiankiem, pokrojonym łososiem oraz ze startym serem.
Mokre składniki dodajemy do suchych i delikatnie mieszamy, tylko do ich połączenia.

Formę wykładamy papilotkami (chyba, że używamy silikonowych foremek) i nakładamy ciasto na 3/4 ich wysokości.
Dodatkowo przed wstawieniem do piekarnika muffiny możemy posypać odrobiną parmezanu.

Muffiny pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez  30-35 min.
Studzimy na kratce.

muffinkiłosoś1

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *