Batoniki mogą być nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Wystarczy kilka składników, by samodzielnie przygotować małe co nieco w domu, a tym samym mieć pewność, że w składzie nie ma żadnego E, utwardzonych tłuszczów roślinnych, czy innych tego typu dodatków.
Taką przekąskę śmiało możemy dać dziecku do szkoły jako drugie śniadanie.
Składniki:
- 1 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
- 1/2 szklanki płatków górskich,
- 6 łyżek płynnego miodu,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- dowolna mieszanka ulubionych bakalii, w sumie 1 szklanka; ja użyłam suszonej żurawiny, orzechów włoskich i ziemnych, płatków migdałów,
- 50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady (opcjonalnie),
Sposób przygotowania:
Na suchej patelni prażymy przez 3-4 minuty płatki owsiane i górskie, następnie dodajemy bakalie i prażymy kolejne 2 minuty.
W rondelku roztapiamy masło, miód i brązowy cukier.
Roztopione i lekko przestudzone przelewamy do płatków z bakaliami, dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy całość.
Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę, dokładnie ją wyrównujemy (możemy to zrobić dnem szklanki) i wstawiamy do lodówki na 2-3 h do całkowitego zastygnięcia, a najlepiej na całą noc.
Po schłodzeniu masę kroimy w kwadraty lub prostokąty.
Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
robiłam podobne, bardzo je lubimy:) zdrowa przekąska i łakocie w jednym:)
Dokładnie 🙂