Na wszystkich blogach kulinarnych trwa istne piernikowe szaleństwo!
Wszyscy blogerzy nastawiają ciasto n a piernik staropolski, by w święta cieszyć się jego smakiem.
Postanowiłam i ja podjąć się tego zadania, a co!
Zatem dziś krok pierwszy – wyrobienie ciasta i pozostawienie go w spokoju, by leżakowało. Zajmie to 4 tygodnie z kawałkiem, bowiem pieczenie zaplanowane jest przeze mnie w okolicach 17-18 grudnia.
Zobaczymy czy moja przygoda z piernikiem zakończy się happy endem.
Przepis na piernik pochodzi z książki W staropolskiej kuchni i przy polskim stole autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry.
Składniki:
(duża forma o wymiarach 39×26)
- 500 g miodu naturalnego (użyłam wielokwiatowego),
- 1 szklanka cukru,
- 250 g masła (można też użyć smalcu),
- 1 kg mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (ok.40 g)
W kolejnych etapach będą potrzebne:
- powidła śliwkowe do przełożenia,
- polewa: 100 g mlecznej czekolady, 100 ml śmietany kremówki,
- posiekane orzechy włoskie do posypania
Sposób przygotowania:
Miód, cukier i masło stopniowo podgrzewamy, aż zacznie wrzeć; mieszamy cały czas, by rozpuścił się cukier.
Zostawiamy do wystudzenia.
Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy za pomocą robota lub ucieramy drewnianą łyżką i przekładamy do szklanego naczynia/miski lub emaliowanego garnka.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce (np. do lodówki, czy też na balkon) na 4 – 6 tygodni.
Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie stężeje i będzie nadawało się do wałkowania.
Piernik pieczemy na 5 – 7 dni przed świętami, ale o tym w kolejnej części piernikowego wpisu.
Wcześniejszy przepis na ciasto jest obowiązkowy 🙂 Ciasto musi trochę poleżeć, więc przepis na ciasto wstawiony w grudniu razem z gotowym piernikiem jest już nie do wykorzystania na tegoroczne święta 🙂 Pozdrawiam
Mmmm, jak wspaniale się prezentuje i na pewno smakuje świetnie ?