Przepis na piernik staropolski dojrzewający part 1

Na wszystkich blogach kulinarnych trwa istne piernikowe szaleństwo!
Wszyscy blogerzy nastawiają ciasto n a piernik staropolski, by w święta cieszyć się jego smakiem.
Postanowiłam i ja podjąć się tego zadania, a co!
Zatem dziś krok pierwszy – wyrobienie ciasta i pozostawienie go w spokoju, by leżakowało. Zajmie to 4 tygodnie z kawałkiem, bowiem pieczenie zaplanowane jest przeze mnie w okolicach 17-18 grudnia.
Zobaczymy czy moja przygoda z piernikiem zakończy się happy endem.
Przepis na piernik pochodzi z książki W staropolskiej kuchni i przy polskim stole autorstwa  Marii Lemnis i Henryka Vitry.

piernikdojrzewający1

Składniki:
(duża forma o wymiarach 39×26)

  • 500 g miodu naturalnego (użyłam wielokwiatowego),
  • 1 szklanka cukru,
  • 250 g masła (można też użyć smalcu),
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (ok.40 g)

W kolejnych etapach będą potrzebne:

  • powidła śliwkowe do przełożenia,
  • polewa: 100 g mlecznej czekolady, 100 ml śmietany kremówki,
  • posiekane orzechy włoskie do posypania

Sposób przygotowania:

Miód, cukier i masło stopniowo podgrzewamy, aż zacznie wrzeć; mieszamy cały czas, by rozpuścił się cukier.
Zostawiamy do wystudzenia.

Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy za pomocą robota lub ucieramy drewnianą łyżką i przekładamy do szklanego naczynia/miski lub emaliowanego garnka.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce (np. do lodówki, czy też na balkon) na 4 – 6 tygodni.

Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie stężeje i będzie nadawało się do wałkowania.

Piernik pieczemy na 5 – 7 dni przed świętami, ale o tym w kolejnej części piernikowego wpisu.

piernikdojrzewający2

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

2 komentarze do “Przepis na piernik staropolski dojrzewający part 1”

  1. Wcześniejszy przepis na ciasto jest obowiązkowy 🙂 Ciasto musi trochę poleżeć, więc przepis na ciasto wstawiony w grudniu razem z gotowym piernikiem jest już nie do wykorzystania na tegoroczne święta 🙂 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *